fbpx
Kezdőlap Érdekes tények 15 Állati tény, hogy sokkold az agyad

15 Állati tény, hogy sokkold az agyad

0
18

Sokkold az Agyad – 1.rész

A világunk valóban páratlan hely, és egy dolog biztos róla, talán sosem fogjuk teljes mértékben kiismerni. Hiába vagyunk már lassan 8 milliárdan, amiből ráadásul 8 millió fő a tudománynak szenteli életét, egyszerűen az anyatermészet mindig kicsit előrébb jár és okosan cselezi ki az emberiséget.

Ugyanakkor ennek köszönhetjük azt is, hogy az elsajátítható és megismerhető dolgok száma egy emberi élet léptékében gyakorlatilag végtelen, hisz nincs olyan élő ember, aki szó sze rint mindent tudna. Emiatt pedig újra és újra gyermekien tudunk rácsodálkozni és világra és azt mondani: „Ezt nem gondoltam volna…”

Sziasztok én Manuel vagyok a RejtélyesVilág-tól és ma elhoztam nektek 15 érdekes tényt az állatvilágból, amire egész biztos felkapod a fejed!

1. A kutyák színvakok ?

Ez egy általános hiedelem, ám a tudomány mai állása szerint valójában nem igaz. Kutatásokból kiderült, hogy az ember legjobb barátja egész biztosan nem fekete-fehérben látja a világot. Felismerik a kék és a sárga színt, ugyanakkor a pirosat és a zöldet nem tudják megkülönböztetni.

2. A lajhár igazi úszóbajnok

Ha jól belegondolunk a lajhár nem túl izgi állat. Naphosszat lustálkodik, még csak meg se mozdul, ha nem muszáj. Sebességük a szárazföldön 2 méter/perc!

Ugyanakkor tudtad, hogy kiválóan úsznak? Azt az energiát, amit a parton megspórolnak, valószínűleg a vízben adják ki, ugyanis ott ötször gyorsabbak, mint a szárazföldön. Sőt, akár 40 percig is képesek úszni mindössze egy levegővétellel, lassú anyagcseréjüknek köszönhetően.

3. Birkanyírás, és ami utána jön

Kevesen tudják, de a birkanyájakon belül van egyfajta hierarchia, azt pedig, hogy ebben ki hol helyezkedik el, azt a nem és az életkor nagyban meghatározza. Amikor azonban eljön a nyírás ideje, hirtelen minden felborul, a nyáj addig jól működő élete a múlté lesz. Ezt követően ugyanis a barik képtelenek lesznek megkülönböztetni egymást, ugyanis eltűnik bundájuk és annak illata is, így heves harcok kezdődnek a státusz nevében.

4. A futóegerek

A futóegerek olyan érzékenyek az adrenalinra, hogy sok reptéren alkalmazzák őket arra, hogy kiszúrják a terroristákat.

5. A vízilovak

Amikor a vízilovak mérgesek, a verejtékük pirossá válik.

6. A mókusok

A mókusok elfelejtik, hová ásták a makkjaik felét, ezzel gyakorlatilag folyamatosan újraültetik az erdőket.

7. A delfinek

A delfinek elnevezik egymást és képesek egymást név szerint szólítani. Ezek a különleges állatok változatos hangokkal hívják társaikat, melyekről a kutatók úgy gondolják, hogy ezek egyfajta névváltozatok.

8. Nepáli kutyák

Nepálban minden évben 5 napos kutya-fesztivált tartanak, amivel a kutyák emberek iránti hűségét és barátságát kívánják meghálálni a helyiek.

9. Barna panda

Egyetlen egy barna panda él a világon. Qizainak hívják és Kínában, egy rezervátumban lakik.

10.

A víz mélyén élő sáskarák olyan szuper-gyorsan tud mozogni, hogy mozgásakor egy pillanatra még a körülötte lévő vizet is felforralja

 

 1. A koalák ujjlenyomata megegyezik az emberi ujjlenyomattal:Még az igazán erős mikroszkóppal is nehéz észrevenni a koala és emberi ujjlenyomat-mintázata közötti különbséget.

 

 1. Az egyedüli élőlény a földön, ahol a hímek esnek teherbe és ők szülik meg az utódokat, a csikóhalak.

 

 1. A tehenek ragaszkodó, társas lények, és általában van egy legjobb barátjuk. Ha elszakítják őket egymástól, depressziósak lesznek.

 

 1.  A kutyák megértenek több mint 250 szót és gesztust, valamint képesek egyszerű matematikai számítások elvégzésére is.

 

 1. Egy kolibrinek kisebb a súlya, mint egy aprópénznek.

 

 

 

 1. A jegesmedvék nem érzékelhetők infravörös kamerával, mivel bundájuk olyan jó hőszigetelő. Mellesleg bőrük a szőr alatt, sötét színű.
 2. Az aligátorok képesek úgy áttelelni, hogy orruk a jég fölé lóg ki, és bele vannak fagyva a jégbe.
 3.  A kecskék pupillája téglalap alakú.
 4. A medúzák képesek elpárologni. Mivel testük 98 százalékát víz alkotja, ha kifekszenek a napra, elég csúnyán érhet végük.

24. Létezik egy rák, amely a hal nyelvével táplálkozik, majd elfogyasztása után teljesen átveszi a nyelv funkcióját.

Egy élő, hibátlanul működő nyelvvé változtatja magát. A kedves kis élőlény neve cymothoa exigua, más néven nyelvevő rák, és a lutjanus guttatus nevű hal nyelvén élősködik. A kopoltyúnyíláson át hatol be a hal szájüregébe, lábaival a nyelv tövéhez rögzíti magát, majd addig szívja belőle a vért, amíg az teljesen el nem sorvad. Fúj!

 1. A faj megnevezése Toxoplasma gondii, és átprogramozza a patkányok agyát úgy, hogy vonzza őket a macskák vizeletének szaga. Így a cicák könnyebben kapják el őket. Gyakorlatilag a biztos halálba küldik a rágcsálókat. A faj megnevezése Toxoplasma gondii, és átprogramozza a patkányok agyát úgy, hogy vonzza őket a macskák vizeletének szaga. Így a cicák könnyebben kapják el őket. Gyakorlatilag a biztos halálba küldik a rágcsálókat.
 2. A béka nem tud anélkül nyelni, hogy becsukná a szemét, mivel a szemgolyói segítségével nyomja le a falatot a gyomrába.
 3. A csupasz vakondpatkány immunis a rák minden fajtájára és képes majdhogynem oxigén nélkül élni.
 4. A csillagorrú vakond a leggyorsabb evő az egész világon.

Dr. Kenneth Catania, a Vanderbilt Egyetemen rögzítette azt a megfigyelést, miszerint a csillagorrú vakond mindössze 120 milliszekundum alatt azonosítja és fogyasztja el táplálékát. Ehhez képest az ember 650 milliszekundum alatt tud csak reagálni a piros lámpára vezetés közben.

 1. A leghosszabb állat egy tengeri féreg, amely akár 55 méteresre is megnőhet. kékbálna hosszának csaknem a kétszerese lehet.  
 2. bébi elefántok úgy használják az ormányukat, mint az embergyerekek a cumit.
 3. A kínai óriásszalamandra akár 1.8 méter hosszúra is megnőhet, ezzel kiérdemelve a bolygó leghosszabb szalamandrája címet. Az állatnak kifejezetten paprika illata van, és olyan hangokat adn ki, mint egy kisbaba.
 4. A hím pandák kézenállva pisiléssel jelölik meg a területükhöz tartozó fákat.

39. A herkulesbogár az átlag ~100 grammos testsúlya ellenére, akár egy 8 kg-os tárgyat is képes elcipelni, így hivatalosan is ő a legerősebb élőlény a Földön.

40. A kolibrik nem tudnak sétálni.

 1. A tudósok úgy vélik, hogy minden élőlény élettartama megegyezik azzal az időintervallummal, amíg a szíve körülbelül 1 milliárdszor dobban. Ez gyakorlatilag minden élőlényre igaz, kivéve az emberekre, akiknek sikerült majdnem a duplájára feltornázniuk ezt az értéket a különböző gyógyszereknek és találmányoknak köszönhetően.
 2. Ha levágod a tengericsillag egy karját, az visszanő. Sőt, a levágott karból egy másik tengericsillag fejlődik!
 3. A tigrisek csíkjai nemcsak a bundájukon találhatók meg, hanem a bőrükön is.

 

 

 

 

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét