fbpx
Kezdőlap Istenek nyomában Istenek nyomában – Anubisz

Istenek nyomában – Anubisz

0
61

Anubisz

Minek az istene volt és kik voltak a szülei?

A Piramisszövegek szerint Anubisz a holtak birodalmának főistene volt.

Anubisz családfája a következő:  Amun- Ré vagyis a napisten leánya Tefnut, aki a nedvesség, a pára, a harmat és az eső istennője volt és az ő ikertestvére. Shunak a levegő istenének szerelméből született Geb, a föld és Nut, a mennybolt istene. Nekik négy gyerekük született: Ozirisz,, Szeth, Izisz és ,Nephtüsz.

Osiris ( a túlvilág és a halottak istene) illetve neptusz kapcsolatábol pedig megszületett Anubisz.

Anubisz isten

Sok helyen lehet a szüleivel kapcsolatban érdekes információkat olvasni egyes helyeken azt írják, hogy eredetileg a napisten,  fia volt, a Koporsószövegekben Heszat vagy Básztet istennő fia, más mítoszokban Széth és nepthüsz vagy Ozirisz és nepthüsz fiaként szerepel,Akit az anyja a mocsárban rejtett el, hogy megvédelmezze Széth haragjától.

Az isteni gyermeket Ízisz találta meg és nevelte föl. Amikor Ozirisz elhagyta Egyiptomot, hogy tanítását az egész világon elterjessze, Anubisz kísérte el útján. Amikor pedig Széth megölte Oziriszt, Anubisz szervezte meg apja temetését. Testét szövettel takarta be, ezzel alkotta meg az első múmiát. Ezért tekintették Anubiszt a temetési szertartások teremtőjének.

Az isteni gyermeket Ízisz találta meg és nevelte föl.

Melyik kultúra Istene?

Egyiptomi kultúra

Anubisz kultusza Kaszában (görögül Künopolisz, azaz ‘kutyaváros’), egy 17. nomoszba tartozó városban keletkezett, de nagyon korán elterjedt Egyiptomban. Az Óbirodalom időszakában Anubiszt a holtak istenének tartották, fő jelzői: Henti-Imentiu, vagyis a Nyugatiak (elhunytak) élén álló, Ra-Szetau (a holtak országának) ura, az istenek palotájában élen álló.

Honnan kapta a nevét és mit jelent?

Anubisz (görögös névalak; eredeti egyiptomi neve Anpu, Inpu vagy Inepu) az ókori egyiptomi hitvilágban az alvilág és a holtak oltalmazója, később a holttestek bebalzsamozóinak istene is. Ozirisz kultuszának elterjedése előtt Anubisz vezette a halottakat az alvilágba. Az ábrázolásokon fekvő sakál vagy vadkutya, illetve sakál- vagy kutyafejű ember alakjában jelenítették meg.

Mik voltak a feladatai avagy miket tett?

A Holtak szívét tartotta számon

Az egyiptomiak hite szerint a halál után az ember a holtak kamrájába kerül. Anubisz az elhunyt túlvilági megítélésénél mint bíró volt jelen, így az istenek bírálójának is nevezték. (A sakál hieroglif jele bírót is jelentett.) Itt Anubisz egy mérlegre helyezi a halott szívét, míg a mérleg másik serpenyőjébe Maatnak, az igazság istenének tollát teszi. Ha a szív nehezebbnek bizonyul, mint a toll, akkor Ammut felfalja a szívet.

A mérleg alatt térdel és olykor hozzá is ér a mérleghez úgy finoman megtámasztja alulról, hogy az épp a mérlegen lévő szív nehogy nehezebbnek bizonyuljon Matt, azaz az igazság istennőjének tollánál.

Ő tartotta számon a holtak szívét, míg Ozirisz a meghalt fáraót személyesítette meg, akit istenhez hasonlóan feltámasztott. Anubisz feladatai azonban később fokozatosan áthárultak Oziriszre, aki a jelzőit is átvette, Anubisz pedig az Ozirisz-misztériumokhoz kapcsolódó istenek körébe került.

Thottal együtt részt vett Ozirisz ítélethozatalában. Nevével sűrűn találkozunk a halotti irodalomban, abból tudjuk, hogy ő volt az elhunyt testének épségben tartását szolgáló balzsamozásnak, mumifikálásnak az isteni védnöke, sőt egyes elképzelések, ábrázolások szerint ő maga végezte a balzsamozást.

Anubisz helyezte el a sírkamrában a halott körül a Hórusz-fiúkat, és mindegyiknek adott megőrzésre egy kanópuszedényt az elhunyt bebalzsamozott belső testrészeivel.

Azt tartották róla, hogy ha rátette kezét a múmiára, akkor varázs révén „Ah”-ba, boldog állapotba, lelki világosságba jutott a halott és ennek az érintésnek a következtében új életre kelt.

Egyéb érdekességek:

Kevesen tudják róla, hogy Ő is egy harcos Isten volt.

Egyiptom Vigyázója és az egyiptomi hadseregnek az egyik jelképe és szimbóluma volt Ő. Az ősi Egyiptom határaihoz akkora kifelé tekintő Anubisz szobrokat tettek, mint a Memnon Kolosszusok. Manapság Mernemptah templomában találhatóak még ilyen hatalmas Anubisz szobrok.

Óriási tisztelet övezte őt egész Egyiptomban.

Ez egyrészt amiatt volt, mert jóindulatú istenség volt, másfelől minden halandó tudta, hogy szüksége van az Ő áldására, mert ő is jelen van a szív mérlegelésénél, azaz az egyiptomi utolsó ítéletnél.

Anubisz szoros kapcsolatban állt a thébai nekropolisszal, amelynek a pecsétjén kilenc fogoly felett lévő sakálként ábrázolták.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét